...
Mange bilister spiser mens de kjører. Det kan være langt farligere enn å snakke i mobiltelefon, mener forskere. Foto: Kirsten M. Holte

Farlige boller i bilen

Er du blant de som spiser og drikker når du kjører? Da bør du se hva britiske forskere har funnet ut.

Publisert 14.05.2012 kl 16:01 Oppdatert 14.05.2012 kl 16:01

Tips en venn på e-post:I Norge er det forbudt å snakke i håndholdt mobiltelefon mens man kjører, men svært mange av oss spiser eller tar en kaffekopp bak rattet. I en undersøkelse gjort i Storbritannia svarer nesten halvparten av de spurte at de spiser og drikker i bilen.

«Two hands are better than one» heter rapporten fra Universitetet i Leeds, som tar for seg oppmerksomheten vår bak rattet. Konklusjonen fra forskningsprosjektet er at det finnes langt farligere ting vi kan gjøre bak rattet, enn å snakke i mobiltelefon eller å kjøre med lav promille

Mat og drikke i bilen stjeler mye oppmerksomhet, skriver Aftenposten.

Ifølge forskerne øker reaksjonstiden i en kritisk situasjon med hele 44 prosent, noe som øker faren for selv å havne i en ulykke. Også for eksempel kaffe er med på å øke reaksjonstiden.

Aftenposten refererer til rapporten som fastslår at bilister som spiser og drikker mens de kjører har større problemer med å holde riktig plassering, enn bilister med begge hendene på rattet.

– Uansett om det er en kopp kaffe, ta frem en matpakke eller en bolle, ja, alt som betyr at du må ta øynene bort fra veien er svært farlig. Vi ser mange alvorlige ulykker der førerne dessverre har latt seg distrahere og ikke har kunnet stanse i tide, sier Martin Fox ved AA Insurance, skriver avisen.

På forsiden nå


...

Amerikanere investerer titalls millioner i Finnmark

Avtalen som sikrer 32,5 millioner kroner til emisjonen i Northcape Turnaroundport AS er signert.

...

- Dette er alvorlig

Politimester Morten Daae bekrefter at beredskapen i Finnmark er skjerpet. Statoil vil ikke kommentere om beredskapen er økt på Melkøya, som tidligere har vært omtalt som terrormål nummer en. Saken oppdateres.

SNUHAVN

...

Vil utvide Lakselv lufthavn

Den amerikanske grupperingen bak Viking International Airlines ønsker å utvide Lakselv lufthavn Banak, mot en langsiktig leiekontrakt med Avinor.

...

Disse vil bli leder i FeFo

15 har søkt på stillingen som leder for Finnmarkseiendommens næringsavdeling. Se oversikt over søkerne.