...
Jentene fra Alta satt i bussen vi ser i bakgrunnen. Tre UNN-ansatte fra Narvik, som satt i minibussen, omkom. Foto: Stein Wilhelmen, Nordlys

«Jeg skulle vært med»

Treneren til ni av de unge håndballjentene til Alta IF, som var i ulykkesbussen, satt hjemme i Alta. I dag deltar jentene i turneringen i Tromsø.

Publisert 08.01.2011 kl 10:29 Oppdatert 13.01.2011 kl 18:06

Tips en venn på e-post:

- Nå skulle jeg ønske at jeg var med. At de slapp å være alene i den bussen, sier trener Lillian Nora til Finnmark Dagblad.

Les mer i vår papir- eller E-avis lørdag.

Egentlig skulle hun vært med på turen til Tromsø. I stedet tok lagets andretrener på seg oppgaven, men den treneren fulgte etter i en annen buss. I mens hadde ledere fra Bossekop UL ansvaret for alle ungdommene som var med i ulykkesbussen.

Snakket med en jente

Flere foreldre og andre pårørende satt hjemme i Alta og var bekymret da nyheten om dødsulykken ble kjent, og både de og treneren vil nå ha jentene sine hjem raskest mulig. Men lagledelsen og spillerne har lørdag valgt å bli i Tromsø, og delta i turneringen de kom for.

Ei av håndballmammaene, Christel Eriksen, fulgte etter følget i egen bil sammen med sine to døtre og en annen lagvenninne. Hun fikk tatt en kort prat med en av jentene som satt i ulykkesbussen, før de ble fraktet til sykehuset, fortalte hun FD i går kveld.

I regi av Tromsø kommune er det også opprettet en hjelpesentral på Scandic Hotell i Tromsø for de som opplevde ulykken. Også UNN, som mistet egne ansatte i ulykken, hadde stor pågang av pårørende.

Til Dagbladet sier trener for Bossekops Ungdomslag, Rune Berg, som hadde datteren og hele laget på bussen at det begynner å gå opp for han hvor ille dette kunne ha gått. Lørdag valgte de å delta i håndballturneringen de reiste til Tromsø for.

En valgte reise hjem

- Jentene hadde veldig lyst selv til å spille. Det er en som har valgt å reise hjem, mens en ligger på sykehus med lettere skader, sier trener Rune Berg til Dagbladet.

Første kamp ble vunnet 7-5 av jentene, som i går var vitne til trafikkdøden for andre gang på et år. For på vei hjem fra turneringen i fjor, kjørte laget rett bak en dødskrasj.

Mads Gilbert, klinikkoverlege ved akuttmedisinsk klinikk på UNN, satt i kriseledelsen i går kveld. Ifølge Dagbladet blir han glad når han får høre at jentene fikk spille håndball i dag.

- Det er det beste, at de lever videre som normalt, sier han til avisen.

Havarikommisjonen på vei

Tre ansatte i Havarikommisjonen var lørdag morgen klokken åtte på vei til Tromsø for å se på hva som kan ha skjedd i Lavangsdalen fredag kveld, melder NRK.

– Det er ekstraordinært at vi sender folk på dagen, sier direktør Grete Myhre i Statens havarikommisjon for luftfart. Kommisjonens utsendte skal utelukkende se nærmere på hva som kan ha skjedd da ulykken inntraff.

Hun har selv bodd i Tromsø, og da hun hørte at det var denne strekningen, så tenkte hun med én gang at Lavangsdalen er en farlig veistrektning.

Kommisjonen skal bruke helga på å dokumentere hva som kan ha skjedd. Deretter skal informasjonen analyseres for å finne ut hvilke tiltak som kan bli tatt framover på veistrekningen.

Under en pressekonferanse på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø lørdag tok den profilerte Tromsø-legen Mads Gilbert også et knallhardt oppgjør med norske veimyndigheter, og ga klart uttrykk for at strekningen i Lavangsdalen burde vært sikret bedre. Siden 2000 har 21 mennesker mistet livet.

- Denne massakren kan ikke fortsette, mener Gilbert.

På forsiden nå


...

– Listhaug, ikke bare vis muskler. Bruk reintall-listene til noe positivt

Stortingsrepresentant Kåre Simensen (Ap) mener landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) ikke lengre bør ta alle under en kam når reintallet i Finnmark skal reduseres.

Mann slo til politiet

Mannen (18) skal ifølge en legeerklæring tidligere ha blitt utsatt for forfølgelse og tortur.

Nervøs sjåfør gjorde politiet mistenksomme

Det førte til ransakelse av bilen.

Drøss med innbrudd og tyverier de siste dager

– Kan ha sammenheng, sier politiet.