Hedret av kongen

Startet samiskundervisning i 1967 - etter selv å ha laget lærebøker.

Publisert 21.08.2008 kl 19:45 Oppdatert 23.08.2008 kl 08:50

Tips en venn på e-post:


...
Kongens tjeneste medalje i gull er en belønning for et livsvarig arbeid av nasjonal betydning, sier Fylkesmann Gunnar Kjønnøy til en rørt Ellen Marit Guttorm. Foto: Roger Mandal

Da Ellen Marit Guttorm startet med samisk undervisning i 1967 måtte hun selv lage lærebøker. Nå er hun hedret av kongen.

– Jeg husker elevene mine ville ha høytlesning, men jeg hadde jo ingen bøker å lese fra. Så da måtte jeg oversette bøker fra norsk hjemme, kapittel for kapittel. Jeg passet hele tiden på å ligge en dag foran elevene, mimrer Ellen Marit Guttorm.

Som lærer ved Kautokeino skole fra 1967 drev hun nybrottsarbeid innen samisk undervisning. Ingen lærebøker fantes, og alt måtte hun gjøre selv. For sitt banebrytende arbeid ble hun torsdag tildelt kongens fortjenestemedalje i gull.

– Jeg ble overrasket over å få medaljen, og vet jo at den henger høyt, sier hun ydmykt.

Med to tomme hender gjøv hun løs på arbeidsoppgavene, og har etter 40 års arbeid lagt solide spor etter seg.

– Til og med i dag ser jeg at det brukes noe av det jeg lagde, forteller hun.

Tildelingen av medaljen skjedde på Thon Hotel i Kautokeino torsdag kveld. Der stilte Guttorm også ut noe av læreverket hun har produsert opp i gjennom årene.

På vegne av Kong Harald holdt fylkesmann Gunnar Kjønnøy en tale for henne. Der ble hun rost for sitt banebrytende og samfunnsnyttige arbeid.

På forsiden nå


...

Minstepensjonist ba om fengsel i stedet for bot

Minstepensjonisten på over 70 år kjørte bil uten gyldig legeattest. Men bota på 5.000 kroner syntes han ble for drøy, og ba i stedet om å få sone fengselsstraff. Tingrettsdommerne lot nåde gå for rett.

...

Morten fra Tana er europamester i vanncross - nå drømmer han om VM i USA

EM i Piteå startet med trøbbel, men endte med full klaff for Morten Blien.

...

Dømt også i lagretten for drapet på Mannsverk

En 49-åring er i ankesaken i Hålogaland lagmannsrett dømt for overlagt drap på Helge Mannsverk (52) og overlagt drapsforsøk på Mannsverks samboer.