...
Generalmajor Robert Mood eer utnevnt til leder for FN-observatørene i Syria. Foto: Vidar Ruud, ANB

- Et vanskelig oppdrag

New York (ANB-NTB-AFP): Generalmajor Robert Mood skal lede FNs observatørkorps i Syria.

Publisert 27.04.2012 kl 17:50 Oppdatert 27.04.2012 kl 21:48

Tips en venn på e-post:

Han sier det er uproblematisk å møte lederne for regimet hvis det blir aktuelt.

- Det er et stort privilegium å tjene FN og det syriske folk. Samtidig vil jeg understreke at dette blir en meget krevende oppgave. De ubevæpnede observatørene kan ikke løse problemene alene, men de kan bidra til å redusere volden, sier generalmajoren i en pressemelding.

Han tror også tilstedeværelsen kan bedre dialogen og bidra til en politisk prosess.

Mood ble nominert til stillingen av FNs generalsekretær Ban Ki-moon tidligere i uken, og ettersom ingen land har protestert mot avgjørelsen, ble Mood formelt utnevnt til leder for FN-observatørene fredag.

Vanskelig oppdrag

- Vold avler vold. Alle som bruker vold i Syria, oppfordres til å slutte opp om Kofi Annans sekspunkt-plan slik at vi får slutt på sivilbefolkningens lidelser og finner politiske løsninger, sier Robert Mood.

Oppdraget anses som svært vanskelig på grunn av manglende tillit hos partene i Syria, problemer med å rekruttere nok observatører og syriske myndigheters trege byråkrati.

Han utelukker ikke møter direkte med president Bashar al-Assad eller andre av makthaverne i Syrias sterkt kritiserte regime.

- Hvis det skulle bli aktuelt, ser jeg på det som uproblematisk. I en slik situasjon har Norge en god tradisjon for å prate med alle, også når vi har helt forskjellige ståsteder, sier Mood til NRK.

Mood befinner seg i Genève i Sveits og vil reise til Damaskus i løpet av helgen, opplyser hans pressetalsmann, Kim Gulbrandsen.

300 offiserer

Et lite antall observatører befinner seg allerede i Syria, men meningen er at korpset skal utvides til 300 offiserer i løpet av få uker.

Mood er godt kjent i Damaskus og hadde også oppgaven med å forhandle fram betingelsene før FN sendte den første fortroppen med ubevæpnede observatører til Syria for snart to uker siden. Da jobbet han tett med FNs og Den arabiske ligas Syria-utsending, Kofi Annan.

Observatørenes oppdrag er å overvåke våpenhvilen som trådte i kraft 12. april, men som er blitt brutt hver eneste dag siden.


Risikofylt

Observatørenes oppdrag vil kunne bli risikofylt, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap).

- Situasjonen i Syria er skjør, og man vil være helt avhengig av begge parters respekt for FN-personellets integritet. Vi må ha realistiske forventninger til hva observatørstyrken kan oppnå. Håpet er allikevel at observatørenes nærvær kan bidra til å dempe voldsbruken i landet, sier forsvarsministeren.

- Jeg er veldig glad for at Mood er blitt forespurt om å være styrkesjef for FNs observatørmisjon i Syria, sier Eide.

Han påpeker at Mood har svært godt kjennskap til regionen, blant annet fra perioden som sjef for United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO)

- Hans lange erfaring fra og engasjement for FN, gjør at han kan bidra på en god måte i et svært sentralt oppdrag til støtte for internasjonal fred og sikkerhet, fortsetter Espen Barth Eide. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Tror skolesaken ender i rettssystemet

Her er det helt opplagt begått flere lovbrudd, sier Åge Persen.

...

Måtte heise filledokka

Snekkerne hadde lukket bygget, men byggherren dukket ikke opp.

Trafikkuhell ved Hauanbrua

Ingen innmeldte personskader

...

Jagerfly på tokt i nord oppdaget denne russeren

Totalt i år er 80 fly identifisert.