...
Kongeparet skal besøke Vestfold denne uken. Foto: Terje Pedersen, ANB

Kongelig historiebesøk

Vestfolds historie er spekket med kongekamp og vikinger.

Publisert 18.06.2012 kl 12:40 Oppdatert 18.06.2012 kl 13:26

Tips en venn på e-post:

Når dagens kongepar besøker fylket denne uken, får de en smakebit av begge deler.

Fylkesturen starter tirsdag morgen i Sande lengst nord i fylket. Som det passer seg i et område med stolte maritime tradisjoner, stiger kongeparet i land fra kongeskipet Norge, som skal følge dem på rundturen.

Allerede den første dagen blir det to folkefester, og i Revetal får kong Harald og dronning Sonja en demonstrasjon i middelaldersk krigskunst. Kålhodekasting høres kanskje ikke så krigersk ut, men når hodene slynges ut fra en trebuchet - en kastemaskin som blant annet ble brukt ved beleiringer av byer og festninger, blir det straks mer schwung over sakene. Og Re kommune kan nok sin historie; de to slagene på Re på 1100-tallet var viktige hendelser i den såkalte borgerkrigstiden.

Onsdagen er det duket for det som kanskje blir høydepunktet på turen. Da skal en tro kopi av vikingskipet fra Oseberg sjøsettes. Skipet er bygget etter samme metode og med samme verktøy som på vikingtiden. det opprinnelige Osebergskipet ble funnet i en gravhaug i Slagendalen i Tønsberg i 1901, etter å ha ligget begravet i 1067 år.

Seilerkongen Harald skal tale ved sjøsettingen av farkosten som er lik den hans forgjengere - både konger og seilere - krysset havene i.

Besøket avsluttes torsdag med besøk på Hvasser og Tjøme i vestfoldskjærgården. På Tjøme ligger også kongeparets private feriebolig på Mågerø. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

– Plutselig våknet jeg til at et hode og en overkropp kom gjennom persiennen

Anette (19) «fikk sjokk» da tyv ville ta seg inn på soverommet.

...

Nå står folk i kø for å få skiftet dekk

Geir Ståle Lid på Esso i Lakselv opererte med seks timers ventetid mandag for dekkskifte.

...

Politiet advarer om vanskelige kjøreforhold

Politiet har rykket ut til bil som har havnet på tverra i Hammerfest mandag morgen. Også andre steder melder politiet om problemer.

...

Verdens tøffeste anleggsveg ligger i Tana

Anleggsvegen er så tøff at maskinleverdørene kviet seg for å levere dumpere hit.