...
Kongeparet skal besøke Vestfold denne uken. Foto: Terje Pedersen, ANB

Kongelig historiebesøk

Vestfolds historie er spekket med kongekamp og vikinger.

Publisert 18.06.2012 kl 12:40 Oppdatert 18.06.2012 kl 13:26

Tips en venn på e-post:

Når dagens kongepar besøker fylket denne uken, får de en smakebit av begge deler.

Fylkesturen starter tirsdag morgen i Sande lengst nord i fylket. Som det passer seg i et område med stolte maritime tradisjoner, stiger kongeparet i land fra kongeskipet Norge, som skal følge dem på rundturen.

Allerede den første dagen blir det to folkefester, og i Revetal får kong Harald og dronning Sonja en demonstrasjon i middelaldersk krigskunst. Kålhodekasting høres kanskje ikke så krigersk ut, men når hodene slynges ut fra en trebuchet - en kastemaskin som blant annet ble brukt ved beleiringer av byer og festninger, blir det straks mer schwung over sakene. Og Re kommune kan nok sin historie; de to slagene på Re på 1100-tallet var viktige hendelser i den såkalte borgerkrigstiden.

Onsdagen er det duket for det som kanskje blir høydepunktet på turen. Da skal en tro kopi av vikingskipet fra Oseberg sjøsettes. Skipet er bygget etter samme metode og med samme verktøy som på vikingtiden. det opprinnelige Osebergskipet ble funnet i en gravhaug i Slagendalen i Tønsberg i 1901, etter å ha ligget begravet i 1067 år.

Seilerkongen Harald skal tale ved sjøsettingen av farkosten som er lik den hans forgjengere - både konger og seilere - krysset havene i.

Besøket avsluttes torsdag med besøk på Hvasser og Tjøme i vestfoldskjærgården. På Tjøme ligger også kongeparets private feriebolig på Mågerø. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Her gliser Ramsay og Reginiussen sammen

- En veldig fin fyr som er interessert i fotball, sier altaværing og RBK-spiller Tore Reginiussen etter møtet med Gordon Ramsay.

...

Klar med bok om nordlendingers suksess

Porsangerværingen Robert Greiner har fullført en bok om nordnorske vinnerskaller. Blant dem er minst åtte finnmarkinger som gjør stor suksess utenfor Norge.

En av tre bilister i Finnmark tror de har fyllekjørt

- Alt for mange spekulerer i å kjøre bil etter bruk av alkohol eller trafikkfarlige legemidler.

...

Forsøkte å fjerne is fra bilrutene da politiet kom

En mann i 40-åra ble stanset fordi bilrutene hans hadde minimalt med sikt.