Næringslivet avviser akademikere

Oslo (ANB): Sju av åtte danske bedrifter mener de ikke har behov for akademikere. Norsk næringsliv er ikke stort bedre.

Publisert 16.03.2004 kl 08:30 Oppdatert 16.03.2004 kl 08:24

Tips en venn på e-post:Det private næringsliv er skeptisk til å ansette akademikere, og spesielt gjelder dette humanister, viser en rapport utgitt av NFO Genius i Danmark.

Hele 87 prosent av bedriftene i denne undersøkelsen mener de ikke har behov for å ansette personer med denne fagbakgrunnen, skriver Dagsavisen.

Samme tendens i Norge

Det er særlig små og mellomstore bedrifter med færre enn 99 ansatte som ikke ser verdien av humanistenes kompetanse.

Denne tendensen ser vi også i Norge mener Anette L. S. Thiis-Evensen, sosialantropolog og medeier i Kulturell Dialog AS.

– De små bedriftene er avhengige av at nyansatte må være i stand til å utføre en jobb fra dag én. De verdsetter fagkompetanse av mer operasjonell karakter høyere enn strategisk kompetanse. Dette tyder på at de tenker på kortsiktig økonomisk gevinst, mener Thiis-Evensen.

Faglig krydder

De mellomstore bedriftene er imidlertid åpne for å ansette personer med humanistisk eller samfunnsvitenskapelig kompetanse forteller Thiis-Evensen.

– Men da forutsetter de ofte at de har en økonomisk-administrativ utdanning i tillegg. De andre fagene blir altså et krydder som ikke anerkjennes som tunge nok, forteller hun.

I 2001 ble bare 29,5 prosent av humanistene ansatt i det private næringsliv, viser tall fra Norsk institutt for studier av forskning og utdanning.

Thiis-Evensen mener det mangler en kobling mellom næringslivet og akademia, og at den store kulturforskjellen mellom dem er noe av årsaken til at kompetansen ikke kommer til nytte i næringslivet.

– Dessuten må humanistene og samfunnsviterne omstille seg, for i dag utdannes de til å bli forskere, mens flertallet må finne seg helt andre jobber, sier Thiis-Evensen.

På forsiden nå


...

Ber myndighetene ta mer lakseansvar

Vest-Finnmark har igjen fått en større lakserømning. Alta-ordføreren mener at man må ta signalene på alvor på øverste politiske hold.

SISTE

Politiet rykket ut bevæpnet

Mannsperson observert med våpenliknende gjenstand.

...

Fra TIL til Storm

John Werner Larsen går fra fotball til basketball.

...

«Splattastic»

«Død Snø 2» hylles etter visning på Fantastic Fest.