...
Marienlyst ungdomsskole i Drammen. Foto: Svein Tofteng, ANB

Asiatiske elever er best

Elever med bakgrunn fra Kina, Sri Lanka og India får sterkere snittkarakterer i tiende klasse enn etnisk norske elever, viser statistikk.

Publisert 19.08.2012 kl 16:08 Oppdatert 19.08.2012 kl 16:09

Tips en venn på e-post:Undersøkelsen er gjort på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet. Tallene er utarbeidet av forsker Jon Arne Elstad og Anders Bakken i Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova). Materialet deres er basert på standpunktkarakterer i samtlige 13 fag for tiendeklassingene for perioden 2009-2011.

– Elever og studenter fra Asia har gode resultater over hele kloden. Det kan ha å gjøre med at de har tradisjon for hardt arbeid, og at mange foreldre har høye ambisjoner for barna sine, sier Elstad til Dagbladet.

Tallene viser at 16-åringer med foreldre fra Kina er de flinkeste i norsk skole. de har snittkarakter på 4,29. Elever med bakgrunn fra Sri Lanka får 4,22. De som har indiske foreldre får 4,20 i snittkarakter.

I motsatt ende av listen befinner elever med foreldre fra Somalia seg. De har et snitt på 3,27.

– Det kan ha sammenheng med generelt svake språkkunnskaper og at flere av elevene kommer fra hjem der ingen har kunnet lese eller skrive fra før, sier Elstad.

Elever med norsk etnisk bakgrunn får snittkarakter på 4,05, og havner dermed på delt fjerdeplass med elever som har vietnamesiske foreldre.

Jenter får bedre karakterer enn gutter uansett etnisk bakgrunn. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Varsler ny runde med pukkstein-problem

Pukkstein ga klagestorm på Sennalandet denne uken. Til neste år kan det også bli pukkstein-klager når traseen på Skaidi skal utbedres. Løsningen kan bli stengt vei i perioder.

...

Ønsker rask utforskning og tre raske brønner

Østerrikske OMV planlegger tre nye brønner på Wisting-feltet i 2015 og 2016. Nå etablerer selskapet eget kontor i Hammerfest.

...

Toyota-Harila trer ned fra biltronen for å overta rattet i suksessen Byggtorget

Per Ivar Harila gasser ned i Harila-konsernet for å bli med Byggtorget inn i framtida.

...

– Jeg døde innvendig, dette er helt uvirkelig!

Fyrverkeriet Tara er første finnmarking i Idol-finalen noensinne.