...
Bistandsminister Heikki Holmås er lettet over at Flyktninghjelpens hjelpearbeidere mandag ble satt fri. Foto: Vidar Ruud, ANB

- Opp til organisasjonene

Bistandsminister Heikki Holmås (SV) mener det må være opp til hjelpeorganisasjonene å avgjøre om de skal ha med seg væpnede vakter inn i krigs- og konfliktområder.

Publisert 02.07.2012 kl 20:27 Oppdatert 02.07.2012 kl 21:30

Tips en venn på e-post:Han er lettet over at Flyktninghjelpens hjelpearbeidere mandag ble satt fri etter at de ble bortført nær den somaliske grensen i Kenya fredag.

– Jeg er veldig glad for at saken fikk den løsningen den fikk, sier han til NTB på telefon fra Roma.

Holmås deltok mandag kveld på et møte i kontaktgruppa for Somalia i Roma. På møtet deltok blant andre representanter for den somaliske overgangsregjeringen.

Felles redningsaksjon

Statsministeren i den somaliske overgangsregjeringen tok opp situasjonen for de bortførte hjelpearbeiderne. Hjelpearbeiderne ble satt fri i en felles redningsaksjon der både kenyanske og somaliske myndigheter deltok.

– Jeg takket behørig for hjelpen, sier Holmås, som sier at det ikke er tvil om at Flyktninghjelpen er godt kjent og nyter stor tillit i Somalia.

Holmås mener det først og fremst må være opp til hjelpeorganisasjonene selv å avgjøre spørsmål knyttet til egne medarbeideres sikkerhet i krigs- og konfliktområder.

I etterkant av at de fire hjelpearbeiderne ble bortført fredag, har det blitt reist spørsmål ved hvorfor Flyktninghjelpen avslo å ha med væpnede vakter på turen.

Dilemma

– Det er store problemer knyttet til spørsmålet om væpnede vakter. Hjelpeorganisasjonene ønsker selv å bli sett på som nøytrale, nettopp for å kunne gjøre jobben sin. De ønsker også ofte selv å unngå bruk av væpnede vakter fordi de mener de mener de er mer sikre uten. Og dette respekterer jeg, sier Holmås.

Han peker samtidig på at det er et dilemma når hjelpeorganisasjoner av hensyn til ansattes sikkerhet ikke kan gå inn i områder der behovet for hjelp er stort.

– Som for eksempel nå nord i Mali, hvor ingen våger å gå inn, sier Holmås. (ANB–NTB)

På forsiden nå


...

Her gliser Ramsay og Reginiussen sammen

- En veldig fin fyr som er interessert i fotball, sier altaværing og RBK-spiller Tore Reginiussen etter møtet med Gordon Ramsay.

...

Klar med bok om nordlendingers suksess

Porsangerværingen Robert Greiner har fullført en bok om nordnorske vinnerskaller. Blant dem er minst åtte finnmarkinger som gjør stor suksess utenfor Norge.

En av tre bilister i Finnmark tror de har fyllekjørt

- Alt for mange spekulerer i å kjøre bil etter bruk av alkohol eller trafikkfarlige legemidler.

...

Forsøkte å fjerne is fra bilrutene da politiet kom

En mann i 40-åra ble stanset fordi bilrutene hans hadde minimalt med sikt.