...
Det har vært vått og varmt i Norge i år. Foto: ANB

Våtere og varmere

Gjennomsnittstemperaturen i Norge øker. En naturlig konsekvens av dette er mer nedbør.

Publisert 28.06.2012 kl 17:00 Oppdatert 28.06.2012 kl 17:01

Tips en venn på e-post:I løpet av årets fem første måneder var middeltemperaturen i Norge som helhet 1,4 grader over normalen. Ingen steder i landet var kaldere enn normalt i løpet av denne perioden. Samtidig lå nedbørsmengden på 130 prosent av det normale for denne tidsperioden.

– Det er en sammenheng mellom økt temperatur og økning i nedbørsmengde. Varmere vær gir mer energi til fordampning og forflytning av luftmasser, og dette merker vi spesielt i kystnære Norge, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen.

Kraftigere byger

De kalde vintrene vi har opplevd de siste årene er et unntak fra den generelle utviklingen i klimaet både her til lands og ellers i verden.

– Norge har blitt varmere stort sett gjennom hele året. En tendens vi kommer til å se fremover, er at de kraftige ettermiddagsbygene som er vanlig på Østlandet vil bli enda kraftigere på grunn av den økte temperaturen, sier Hygen.

Hyppige varmerekorder

De nye værrekordene som settes rundt omkring i landet viser tendensen i klimautviklingen, selv om varmerekorden fra 1970 fortsatt står:

– Temperaturrekorden i Norge er ganske gammel, og jeg vil forvente at den kommer til å ryke, uten at jeg kan si når. Det kan skje om ett år, eller om ti år. Det vi ser, er at varmerekorder slås ganske hyppig rundt omkring i landet, samtidig som det sjeldnere blir satt kulderekorder. Det er et tegn på endring. Nedbørsrekorder er mer tilfeldig, men vi ser at det også der slettes en del rekorder.

Det ser derimot foreløpig ut som om 2012 skal bli et rimelig normalt år sett i lys av den generelle utviklingen.

– 2012 peker seg ikke ut som er ekstremår, sier Hans Olav Hygen. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Melder om sterk vind også i dag

Onsdag morgen er fem veistrekninger stengt, mens to er kolonnekjørt.

Se den slukhalsen!

Her er den elleville fiskevideoen til familien Romsdal fra Alta, der de får opp en ørret på 4 hekto, som har blitt svelget hel av en halvannen kilos lake! SE VIDEO.

Fire biler involvert i utforkjøring og kjedekollisjon

En bil har kjørt utfor veien. Tre biler som kom bak, havnet i en kjedekollisjon.

...

Ingen fly har landet i Lakselv i dag

Widerøe har så langt ikke kommet seg ned på Lakselv lufthavn i dag, grunnet kraftig vind.