...
Mange av dem som ringte nødnummeret fra Utøya, kom ikke gjennom til politiet. Foto: Terje Pedersen, ANB

Nødanrop kom ikke gjennom

Mange av dem som ringte nødnummeret fra Utøya, kom ikke gjennom til politiet. Dermed gikk politiet glipp av livsviktig informasjon.

Publisert 12.08.2011 kl 07:25 Oppdatert 12.08.2011 kl 08:34

Tips en venn på e-post:

Interne rapporter slår fast at Nordre Buskerud politidistrikt sto dårlig rustet til å håndtere informasjon da terrorsiktede Anders Behring Breivik satte i gang med å massakrere ungdommer på Utøya 22. juli, ifølge Aftenposten.

En rekke øyenvitner som kunne gitt detaljinformasjon om hva som foregikk på Utøya, om hvordan den terrorsiktede så ut og om det var flere enn én gjerningsmann, kom aldri gjennom på politiets nødnummer 112.

Manglende informasjon førte til at politiet lenge trodde det kunne være fire gjerningsmenn på Utøya. Ifølge Aftenposten kan dette ha ført til at den første patruljen som ankom 17.52, ikke dro ut med en av de mange båtene med frivillige som kjørte fram og tilbake for å redde ungdommer opp av vannet.

Da nødtelefonene begynte å strømme inn, hadde Nordre Buskerud politidistrikt kun én person på vakt i operasjonssentralen i Hønefoss. Samtidig som hun tok imot alle telefonene, hadde politibetjenten også ansvar for å planlegge politiaksjonen og innkalle mannskaper.

De telefonene hun ikke klarte å ta, ble satt over til politiet i Drammen i Søndre Buskerud politidistrikt, som hadde tre personer til å ta imot samtalene.

I tillegg til politiets problemer med å ta imot alle nødtelefonene, skal halvparten av mobilsamtalene ha blitt brutt på grunn av overbelastning på telenettet rundt Utøya. Det viser tall fra timesloggen til Telenor. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Forandrer ikke konklusjon om sjødeponi

Norges fremste miljøforskere har vært kritiske til miljørapporten som Akvaplan Niva kom med på vegne av Nussir. Nå sier Akvaplan Niva at det ikke forandrer konklusjonen i rapporten de skrev.

...

Ronny kjørte bomtur på 3000 km. da han skulle kjøpe campingvogn

– Jeg ble veldig skuffet da jeg så den.

...

Morgan og Ola-Conny viser fram Finnmark

Denne uka viser reiseprogrammet Morgan og Ola-Conny fram Finnmark.

...

Drømte at det brant:

Thea (5) gikk fem kilometer i søvne - i bare støvler og truse

Da han låste seg ut døra klokka 06.40 mandag morgen, oppdaget en forferdet Børge Wagelid en snart fem år gammel nordvåging som satt og sov i bare truse og støvler på trappa i Honningsvåg.