...
Fjordman, som Anders Behring Breivik siterer en rekke ganger i sitt manifest, er en 36-åring fra Ålesund som bor og arbeider ved et dagsenter i Oslo. Fjordman har vært i politiavhør etter terrorangrepene, men da som vitne. Foto: Bjørn Erik Dahl, ANB-Illustrasjon

Fjordman står fram

Den anonyme norske bloggeren «Fjordman» står fredag fram med navn og bilde i VG.

Publisert 05.08.2011 kl 08:02 Oppdatert 05.08.2011 kl 08:14

Tips en venn på e-post:

Han forteller at han har valgt å stå fram i samråd med sin advokat.

Fjordman, som Anders Behring Breivik siterer en rekke ganger i sitt manifest, er en 36-åring fra Ålesund som bor og arbeider ved et dagsenter i Oslo, skriver VG. Han skal ha blitt avhørt av politiet på grunn av bloggen og Breiviks sterke interesse for den.

36-åringen ber mediene innstendig om ikke å kontakte naboene eller familien hans.

– Jeg har varslet min familie om saken og vil nå gå under jorden på ubestemt tid av hensyn til min egen sikkerhet og vil ikke oppholde meg i leiligheten min, sier han og forteller at familien ikke har visst om bloggingen hans som den høyreradikale «Fjordman», og at arbeidskolleger får vite det gjennom VG.

– Det blir sikkert et sjokk for dem, og det beklager jeg.

Hatobjekt

36-åringen har blant annet en mastergrad fra Universitetet i Oslo (UiO) i kultur og teknologi. Han har også studert arabisk ved Universitetet i Bergen (UiB) og ved American University i Kairo.

– Jeg skjønner at folk trenger en syndebukk, og nå som Breivik er bak lås og slå, kan jeg bli en lettvint syndebukk, særlig fordi jeg er den eneste nordmannen han siterer. Jeg forstår at jeg blir et hatobjekt.

På spørsmål om han angrer på noe, svarer han:

– Jeg har prøvd å tenke på om det er noe jeg har formulert galt, men jeg har aldri opplevd at noen har angrepet noen på grunn av det jeg skriver. Og det er mange hundretusener over hele verden som har lest det jeg har skrevet, sier han.

Bloggstans

Nå er det slutt på bloggingen for en stund.

– Det kan hende jeg blogger igjen, men ikke i overskuelig fremtid, og ikke som «Fjordman». (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

Går fra dør til dør i håp om å få tak over hodet

Studenter går nå fra dør til dør for å skaffe seg husrom. – Jeg kjenner flere i nord som måtte dra hjem igjen, sier Ane Tungesvik.

...

I neste uke krysser han fjorden - for egen maskin!

Knut Kristiansen trosser både nord-norske badetemperaturer og havstrømmer, når han i neste uke legger ut på 10 kilometers svømmetur.

...

Dårligst næringsliv i samiske kommuner

NHO-direktør har teori om hvorfor.

...

Laila ser bort fra Avinor

Avinor mener det hersker betydelig usikkerhet rundt effekten rullebaneforlengelse i Alta.