...
Dette er ingen sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp). Foto: Terje Pedersen, ANB

– Ikke en sak for kontrollkomiteen

Inga Marte Thorkildens kontakt med politiet om en incestsak er ikke noe som hører inn under Stortingets kontroll -og konstitusjonskomité. Dette opplyser komitéleder Anders Anundsen (Frp).

Publisert 30.04.2012 kl 11:51 Oppdatert 30.04.2012 kl 11:52

Tips en venn på e-post:

Dagbladet skrev søndag at Thorkildsen (SV) i august i fjor tok kontakt med en politietterforsker om en henlagt incestsak. Dette skjedde mens hun var stortingsrepresentant. Hun ba ifølge avisen om at politiet måtte avhøre barnet en gang til, denne gang på Barnehuset i Oslo.

– Dette er ingen sak for kontroll- og konstitusjonskomiteen. Det er heller ingen annen instans på Stortinget eller i forvaltningen som kan gripe inn, dersom noen mener at en representant har gått over streken. Det er folket i valg som til sjuende og sist bestemmer, sier Anundsen til NTB.

Sjekke regjeringen

Kontrollkomiteens oppgave er å etterprøve regjeringens og forvaltningens sakshåndtering, ikke sette seg til doms over sine egne på Stortinget. Det vil være den parlamentariske lederen for en partigruppe som tar opp hendelser der en representant eventuelt har gått ut over sine grenser.

– Det er relativt stort spillerom for stortingsrepresentantene, siden de er folkets direktevalgte ombud. De utøver mye skjønn, og det kreves stor rolleforståelse. De må selv trekke grensen, og hvor den går, vil variere med sak, sier Anundsen.

Han synes saken om Thorkildsen og hennes telefonkontakt med politiet er blåst veldig stort opp.

Søker hjelp

– Mange mennesker søker hjelp for å rette opp noe de synes er gått helt feilaktig for seg. Stortingsrepresentanter blir ofte kontaktet i mange typer saker. Det skje jo ofte feil i forvaltningen. Og hvor skal folk henvende seg, om ikke til sine folkevalgte, sier Anundsen.

Han legger til at saken selvfølgelig ville ha vært annerledes om Thorkilden hadde tatt denne kontakten som statsråd. Da ville alvoret vært et helt annet.

– Slik saken framstår nå, klarer jeg ikke å hisse meg opp over den. Vi ønsker jo engasjerte folkevalgte, sier lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Thorkildsen benekter påstander om at hun har forsøkt å presse politiet til å gjenoppta en rettsbehandlet sak. Etter eget utsagn ville hun bare minne om at Statens Barnehus i Oslo har spesialkompetanse i å avhøre barn. (ANB-NTB)

På forsiden nå


...

– Er det noe du ikke kan?

– Er det noe du ikke kan? utbrøt dommer Toni Ferraz etter at Agnete og dansepartner Egon hadde danset til «Dont cry for me Argentina». Paret gikk videre til neste runde av «Skal vi danse».

Flere hundre husstander mistet strømmen

Alle har nå fått strømmen tilbake.

...

Gravid kvinne dømt til fengselsstraff

Kvinnen uttalte at det vil bli særdeles vanskelig å sone med et nyfødt barn, og ønsket seg samfunnsstraff i stedet.

...

Ser på skolestrukturen under budsjettbehandlingen:

...men distriktene var ikke fredet

Fredningen av distriktsskolene i Porsanger kan bli opphevet med «et pennestrøk» i forbindelse med budsjettarbeidet. Høyre-lederen forventer en tøff runde rundt årets budsjettbehandling.